· 

Vrije tijd en creatieve hobby's

Als je al je hele leven houdt van knutselen, fröbelen en creativiteit en vervolgens de kans krijgt om af te studeren binnen de hobbybranche, dan pak je die kans met beide handen aan. Voor mijn afstudeeronderzoek, inmiddels alweer bijna 20 jaar geleden, als afronding van mijn studie Hotel- & Hospitalitymanagement aan Hogeschool TIO in Haarlem, deed ik onder andere onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van vrije tijd en vrijetijdsbesteding. 

 

 

Leuk weetje, een samenvatting van (de bedrijfsoverstijgende informatie) uit mijn scriptie werd in december 2003 gepubliceerd in KreaVak, het vakblad voor de creatieve branches.


Marianne Design

Eind 2002 kwam ik in contact met Marianne Perlot, oprichtster van Marianne Design BV en mede door de goede "creatieve" klik kon ik in 2003 mijn afstudeerstage en -onderzoek in haar bedrijf gaan doen. Ik onderzocht heel specifiek de wensen en behoeften van de consument met betrekking tot de producten van Marianne Design en op welke wijze zij haar positie op de hobbymarkt kon versterken. Uit dit onderzoek trok ik een aantal conclusies en schreef ik diverse aanbevelingen. De aanbeveling om het logo op haar producten van de rechterbovenhoek, naar de linkerbovenhoek te verplaatsen, is vrij snel na het uitbrengen van mijn afstudeeronderzoek geïmplementeerd. Tot op de dag van vandaag staat het logo op alle producten die Marianne Design op de markt brengt in de linkerbovenhoek, zodat de prijsjes die de detailhandel op de producten plakt niet langer over het logo in de rechterbovenhoek geplakt wordt. 

 

Het logo van Marianne Design maakte in de jaren erna overigens ook nog een transformatie door. Ten tijde van mijn onderzoek, gebruikte ze nog haar ronde logo. Nu gebruikt ze al weer heel wat jaren het vierkante logo. 


Ontstaan van vrije tijd

Vrije tijd wordt omschreven als de tijd die men niet hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten zoals (huishoudelijk) werk, zorg en studie. Vrije tijd wordt vooral geassocieerd met de mogelijkheid om dat te doen wat men graag doet, zoals het beoefenen van een hobby. 

 

In historisch opzicht zien we dat heel veel begrippen die we in het dagelijks leven op een vanzelfsprekende manier gebruiken, zoals arbeid, onderwijs en vrije tijd, verwijzen naar zaken die in de tijd veranderlijk zijn. Het hedendaagse besef van tijd, vrije tijd en arbeid is karakteristiek voor de moderne tijd. Naarmate de rol van loonarbeid in belang toenam, werd ook het contrast met de rest van het dagelijks leven sterker en ontstond het moderne idee van vrije tijd. Voordat de arbeidstijdverkorting werd ingevoerd, was er niet op nauwelijks tijd voor ontspanning, ontwikkeling, gezin en huishouden. 

Geschiedenis van de creatieve hobbybranche

Traditionele handwerktechnieken worden al eeuwenlang over de hele wereld beoefend. In het verleden nam naaien een belangrijke plaats in de huishouding in en dan vooral het maken van kleding, het stoppen van sokken en het repareren van huishoudlinnen. Alleen de rijken konden het zich permitteren om zich bezig te houden met de verfijndere vormen, zoals exquis borduurwerk, gehaakt wit kant of sierlijk patchwork. Voor de meeste vrouwen maakte handwerken echter deel uit van de dagelijkse routine of het was een middel om de kost te verdienen. Het huishoudelijke handwerk werd begin twintigste eeuw gedomineerd door breien en het maken van kleding, maar de laatste jaren is de belangstelling voor allerlei soorten decoratieve en functionele handwerktechnieken enorm toegenomen. Met behulp van eenvoudige naaitechnieken is het mogelijk om een persoonlijk tintje aan kleding te geven. Originele cadeaus voor vrienden en familieleden te maken of het huis op te fleuren met (stoffen) woondecoraties. Dit vertaalt zich in de groei van het aantal boeken en tijdschriften op dit gebied. 

Creatieve hobby's ontwikkelen verder

Begin jaren '90 van de vorige eeuw veranderde het bezig zijn met handwerken, borduren, patchwork en het verstellen van kleding in het maken van knuffelpoppen voor de kinderen en het decoreren van het huis. Decoratieve resultaten worden bereikt door ongebruikelijke voorwerpen, zoals schelpen, veren en linten te combineren met vilt, zijde, kralen en lovertjes of door allerlei soorten garens en stoffen op een ongebruikelijke manier toe te passen. 

 

Veel van de creatieve hobby's zijn in de afgelopen jaren in zeer korte tijd op de hobbymarkt verschenen en weer verdwenen. Er zijn maar enkele bezigheden die ieder seizoen weer terugkeren. Wat opvalt is dat vrijwel alle creatieve hobby's een soort golfbeweging doormaken. Diverse hobbytechnieken zie je na verloop van jaren weer terugkeren, al dan niet in een iets aangepaste vorm.

Wat er toen niet was en er nu wel is

Ik maakte een lijstje van creatieve hobby's die er nog niet waren ten tijde van het doen van mijn afstudeeronderzoek, maar die er nu wel zijn.

Wat dacht je van:

* (Bullet) journaling

* Handlettering

* Mood boards maken

* Diamond painting

* Bloggen

 

Op de blog van Wish me Avril wordt een overzicht gepresenteerd van de 21 leukste creatieve hobby's. Wat mij betreft en zoals ze zelf ook aangeeft is dit niet volledig, want onder andere het werken met vilt ontbreekt. 

Daarnaast zijn er inmiddels een aantal "oude" creatieve hobby's in een "moderner" jasje gestoken en opnieuw hip en happening geworden. Wat dacht je van kleuren op nummer (voor volwassenen), decoreren van servies door stippen op porselein, haken en breien. Niet voor niets werd door Omroep Max een item gemaakt over de populariteit van KreaDoe en het feit dat creatieve hobby's terug zijn van weggeweest omdat ze ongekend populair zijn. 

 

Ik ben benieuwd, wat is jouw favoriete creatieve hobby en wat zou ik echt een keer moeten uitproberen? En van welke creatieve hobby zou je willen dat het weer helemaal terug kwam, of juist niet?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0