· 

Kinderverjaardag in thema

Voor velen is het organiseren van de verjaardag van je kind altijd een heel gedoe. Ik vind het juist een feestje op zich, om voorafgaand aan de verjaardag heerlijk mee bezig te zijn. Inmiddels zijn onze jongens net 4 jaar en bijna 6 jaar en iedere verjaardag bedenk ik (tegenwoordig steeds meer samen met de kinderen) een thema voor hun verjaardag. Samen met de jongens bespreken we, soms al maanden van te voren, in welke thema ze hun verjaardag zouden willen vieren. Uiteraard komen er thema's op tafel die qua uitvoering wat lastig, zo niet té lastig, zijn. Maar samen komen we altijd op iets uit waar zij blij mee zijn en wat ik zie zitten om mee aan de slag te gaan. Nu ze allebei wat ouder worden, merk je dat het een onderdeel is van het jarig zijn. Ze vragen niet voor niets aan hun vader, in welk thema hij zijn verjaardag wil. Om nog maar te zwijgen over de verontwaardiging als wij (hun ouders) aangeven dat wij onze verjaardagen niet om een thema heen vieren. Hoewel ik dit jaar voor mijn eigen verjaardag wel een passend thema in gedachte heb. Ik wordt immers 40 in de zomer! 

Hoe kies je een thema?

Juist als je niet zo goed weet waar je moet beginnen of wat er allemaal mogelijk is, is het heel handig om te werken vanuit een thema. Het geeft houvast en het hoeft helemaal niet zo uitgebreid, zoals je soms op Pinterest of Google langs ziet komen. Je kunt het zo uitgebreid en ingewikkeld maken als je zelf wilt. 

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kun je ze bij de keuze voor het thema betrekken. Onze jongste werd dit weekend 4 jaar en hij weet niet beter dan dat er een thema wordt gekozen. Hij kan dan ook, met een beetje hulp van zijn broer en mij, prima meedenken over wat hij graag zou willen. Maak wel duidelijke afspraken samen over tot wanneer ze mogen switchen, want als je niet oppast blijven de thema's aangereikt worden, ook als je zelf al met de uitvoering begonnen bent.  

 

Een verjaardagsthema kan heel breed zijn, zoals superhelden of juist heel specifiek, zoals een bepaalde stripheld/tv personage. Blijf in ieder geval dicht bij de belevingswereld van het kind, hij of zij moet zich natuurlijk wel met het thema verbonden voelen, het is immers hun verjaardag. 

Ideeën en tips

Thema's die wij de afgelopen jaren gebruikten voor de verjaardagen van onze kinderen zijn:

 

Aap, Varken, Olifant, Leeuw

Trekkers, Brandweerwagens

Buurman en Buurman, Paw Patrol

Superhelden


Tijdens het schrijven van deze blog moest ik veel terugdenken aan mijn eigen verjaardagen vroeger. Deze hadden ook altijd een thema, zelfs toen ik al op de middelbare school zat. Ik vond het fantastisch, dus het is niet zo vreemd dat ik deze "traditie" heb voortgezet voor mijn eigen kinderen.  Ik ga binnenkort eens even in de fotoalbums van vroeger duiken en een lijstje maken met leuke ideeën die ook nu nog hartstikke leuk zijn om te gebruiken, wordt vervolgd! 

Thematische aankleding

Het begint dus met het kiezen van een thema. Vervolgens maak je een lijstje met wat je belangrijk vindt om te regelen voor de verjaardag. Wil je uitnodigingen versturen, alleen voor het kinderfeestje, of ook voor de “grote mensen” die uitgenodigd worden? Moeten er traktaties komen voor school of de kinderopvang? Maak je zelf een taart of koop je een taart? Ga je voor aankleding van de kamer of bijvoorbeeld alleen slingers? 
Dit is een overzichtje van waar je allemaal aan kunt denken en waarvan je dus zelf moet beslissen of het onderdeel moet zijn van de te organiseren verjaardag.

Uitnodigingen


Wil je uitnodigingen versturen? Steeds vaker krijg je een appje met de uitnodiging voor een verjaardag. Ik vind het veel leuker om ook uitnodigingen te maken voor de “grote mensen” die uitgenodigd worden. Voor kinderfeestjes is een uitnodiging, die je samen langs gaat brengen bij de kindjes die worden uitgenodigd, het begin van de voorpret. Je hoeft uitnodigingen natuurlijk niet zelf te maken, er zijn ook heel veel leuke voorgedrukte uitnodigingskaartjes te koop. Zoek iets uit dat past bij je thema. 


Traktaties

Wil je je kind laten trakteren op school en/of de kinderopvang? Sommigen kinderen willen ook trakteren bij de sportclub. Inventariseer hoeveel traktaties er moeten komen en welke richtlijnen er zijn. Op veel scholen staat in het beleidsplan wat er getrakteerd mag worden. Veelal gaat het om een “gezonde” traktatie en tegenwoordig moet deze vaak ook verpakt zijn. 
Tip: denk ook eens aan niet eetbare traktaties! Onze oudste zoon trakteerde voor zijn derde verjaardag op de peuterspeelzaal kleine potjes klei. 


Taart

Ga je zelf een taart bakken? Of laat je een taart bakken? Wanneer je ergens een taart laat maken, geef dan op tijd door dat je de verjaardag in een bepaald thema geeft. Iedere (semi) professionele bakker kan daarover met je meedenken. 

Ik maak ieder jaar zelf een taart, er moet gezegd worden dat ik handig ben, maar absoluut geen keukenprinses ben. Ideeën voor een taart doe ik op via Pinterest, daar staan de mooiste (en ingewikkeldste) creaties die je maar kunt bedenken. Maar omdat de mannen hier thuis allemaal niet houden van marsepein/ fondant, is het vaak nog best lastig om iets van internet na te maken. 


Wil je wel zelf aan de slag, maar geen uren besteden aan het bakken van een taart. Dan is bijvoorbeeld een dripcake van Hema als basis ideaal. Deze taarten zijn in verschillende smaken (en kleuren) en in drie verschillende maten te koop. Het enige wat je daar zelf dan nog aan moet doen is het decoreren van de taart(en). 

Aankleding

Voor een verjaardag in een bepaald thema is het erg leuk om de kamer aan te kleden in dat thema. Je kunt hierbij denken aan een kleed op tafel, bordjes en bekertjes, vooral voor een kinderfeestje is dat altijd heel fijn. Enerzijds, maakt het de tafel feestelijk, anderzijds kun je het na afloop allemaal zo wegdoen. Wil je liever duurzame aankleding, dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor (zelfgemaakte) naambordjes, die de kinderen na afloop van het kinderfeestje mee naar huis kunnen nemen. 

Zelf hang ik ieder jaar een verjaardagsslinger op, deze heb ik gemaakt van vilt en wordt ieder jaar een stukje uitgebreid met twee versierde vlaggetjes in het betreffende thema. Ben je zelf niet zo handig, ik maak de slingers ook op bestelling. Voor kinderen is een verjaardagshoed of verjaardagskroon een manier om te laten zien dat ze jarig zijn. Ik maak voor onze kinderen ieder jaar een nieuwe verjaardagshoed, maar ik kan mij voorstellen dat je dat misschien niet wilt. Je kunt ook kiezen voor een "neutrale" hoed of kroon en ieder jaar wel de leeftijd of een figuurtje (laten) aanpassen. Ook deze hoeden maak ik op bestelling.


Reactie schrijven

Commentaren: 0